Fa körhinta és történelmi, kézségfejlesztő, ügyességi, népi játékok felnőtteknek, gyerekeknek, családi programok
I.Pályázat falu és városnapokra, rendezvényekre
 
Pályázat: Téli tavaszi néphagyományok óvodában/iskolában (új)
 
Játékaink
 
Egyesületünkről
 
Információ

Tisztelt Érdeklődő!

A pályázati formanyomtatványt és a nyilatkozatot nem lehet letölteni, de be lehet másolni bármelyik szövegszerkesztőbe és ott ki lehet tölteni.

A támogatási döntésről e-mailben értesítetjük a pályázókat, akár támogatott, akár elutasított a pályázata. Amely pályázó nem kap e-mail, kérnénk jelezze elérhetőségeink bármelyikén.

 

 

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Ősi ételeink

 

 

 

 

 

 

A lovaskultúrájú hunok és magyarok étkezési szokásai

    A honfoglalás kori magyar konyhát nem lehet összehasonlítani a nyugat-európai konyhák főzéstechnikáival. Gasztronómiai szempontból sokkal magasabb szinten állt, mint a korabeli európai konyhák. A hunok és magyarok konyhájára mindenekelőtt a főzés jellemző, éppúgy, mint a keleti népek konyhaművészetére is. Az első történelmi forrás a magyar étkezési szokásokról Anonymus tollából származik a 12. század végéről, aki a honfoglalás történetének krónikása volt. Kiemeli, hogy a szkítiai őshazában a magyarok húst, halat, tejet, mézet és bort fogyasztottak. Való igaz azonban, hogy nem maradtak fenn részletes feljegyzések sem a hun, sem az ősi magyar konyha ételeiről, elkészítési módjukról, és a felhasznált alapanyagokról, az utóbbi évtizedek jelentős régészeti leletei viszont jó alapul szolgálnak a hunmagyar áldozati és fejedelmi konyhák megismeréséhez.

A hun konyha valószínűsíthető ételei

    Ide tartoznak elsősorban az áldozati ételek, melyek rövid vagy hosszú lével készültek. A kínai kutatók szerint a „keng”, az üstben főzött hun áldozati levest jelenti. A töltött különlegességek szintén a népszerű ételei közé tartoztak. A főtt és párolt ételeken kívül a sült hús is a mindennapok kedvelt ételének számított. Nagyon szerették a lapos, lepényszerű kenyereket, tésztaféléket, melyeket hússal, zöldségekkel, tejtermékekkel fogyasztottak. A zöldségek közül a vöröshagyma, a fokhagyma, sárga és fehérrépa, valamint a káposzta volt a legnépszerűbb. A tejtermékek közül ismerték a vajat, sajtot, joghurtot, túrót, tejfölt, és a kancatejből erjesztéssel nyert kumiszt. Emellett szívesen fogyasztották a gyümölcslé alapú italokat, árpából erjesztett sört, valamint a bort. Ünnepélyes alkalmak, áldomások, áldozati ételek megszentelő, hagyományos itala csak a bor lehetett. A gyümölcsfélék közül a szőlőt és almát említik a krónikák. Az ősmagyarok konyháját a „pentaton” ízek harmóniája jellemzi. Az édes, a savanyú, a sós és a keserű mellé ötödiknek az erős párosult. Leggyakrabban használt fűszernövényeik a tárkony, kakukkfű, gyömbér, só és a távoli országokból szerzett bors, melynek ára vetekedett az aranyéval. Az erős ízhatást egyfajta gyömbérrel érték el, mivel a pirospaprikát akkortájt még nem ismerték.

    E alapelemek tökéletes harmóniája főzéssel valósulhatott meg: az áldozati ételt fémüstben vízzel főzték, az üst a földön állt, alatta a fa tüze égett.

    Kenyereiket, lepényeiket pedig sárból tapasztott kemencében sütötték, ami ezenkívül a hús szárítására is szolgált.

Áldosok

    Az áldos hosszú lére eresztett leves jellegű étel, többféle húsból készül, zöldségekkel, friss füvekkel, fűszerekkel, gombával esetleg gyümölcsökkel összefőzött étel. Hús nélkül is készülhet, zöldségekből vagy gyümölcsökből. Az áldos készítéséhez zsiradékot és olajat soha nem használtak. Az áldos sűrű levét hideg vízben feltett hagyma és zöldségek szétfőtt együttese alkotja. A jobb és sejtelmesebb ízhatás érdekében a főzéshez használt vizet előzőleg ízesíthetjük kamilla, bodza, akác, hársfa és más illatos virágok - mentalevél, zsályalevél hozzáadásával.

Üstönyök

    A rövid levű áldost üstönynek nevezzük. Alapszabályként az áldosnál leírtakat vehetjük alapul, csupán a levét elforraljuk, pörköltszerűen elkészítve.

Kelények

    A honfoglalás kori kenyér - a hun áldozati kelény kerek lepényszerű készítmény volt. Ennek alakja a hun hitvilág jelképeit formázta. Kedveltek voltak a napra, holdra, a csillagokra és az állatokra utaló kenyéralakok. Az elkészítéshez teljes kiőrlésű lisztet használtak. Az ízesítéshez különféle gyümölcsöket, túrót, tejfölt használtak, és mézzel édesítették.

Monyád

    A monyád a köretek egyik fajtája. Legkedveltebb a tojásos monyád volt, ami a mai galuskatésztánk túrós, zöldséges, húsos, halas és friss fűszerfüves változata.

 

Forrás: Dr. Cey-Bert Róbert Gyula - Hunok és magyarok konyhája

 
logó
 
Kapcsolat

Attila és Barátai Hagyományőrző

Kulturális Társulás

 

 

Tel: 

06303245840

e-mail: lacibarhacs@citromail.hu

második e-mail: barhacslaszlo@citromail.hu

 
Számláló
Indulás: 2009-01-03
 
Kapcsolattartó
 
Mondák
 
Őseinkről
 
Óra
 
Linkajánló

Pályázatfigyelő:

hirdoboz.pafi.hu

keres.pafi.hu

 

Elkészítem születési horoszkópod és ajándék 3 éves elõrejelzésed. Utána szóban minden kérdésedet megbeszéljük! Kattints    *****    Könyves oldal - egy jó könyv, elrepít bárhová - Könyves oldal    *****    20 éve jelent meg a Nintendo DS! Emlékezzünk meg ról, hisz olyan sok szép perccel ajándékozott meg minket a játékaival!    *****    Ha érdekelnek az animék,mangák,videojátékok, japán és holland nyelv és kultúra, akkor látogass el a személyes oldalamra.    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Könyves oldal - Ágica Könyvtára - ahol megnézheted milyen könyveim vannak, miket olvasok, mik a terveim...    *****    Megtörtént Bûnügyekkel foglalkozó oldal - magyar és külföldi esetek.    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG    *****    Alkosd meg a saját karaktered, és irányítsd a sorsát! Vajon képes lenne túlélni egy ilyen titkokkal teli helyen? - FRPG    *****    Mindig tudnod kell, melyik kikötõ felé tartasz. - ROSE HARBOR, a mi városunk - FRPG    *****    Akad mindannyijukban valami közös, valami ide vezette õket, a delaware-i aprócska kikötõvárosba... - FRPG    *****    boroszkány, vérfarkas, alakváltó, démon és angyal... szavak, amik mind jelentenek valamit - csatlakozz közénk - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    why do all monsters come out at night - FRPG - Csatlakozz közénk! - Írj, és éld át a kalandokat!    *****    CRIMECASESNIGHT - Igazi Bûntényekkel foglalkozó oldal    *****    Figyelem, figyelem! A második vágányra karácsonyi mese érkezett! Mesés karácsonyt kíván mindenkinek: a Mesetáros    *****    10 éves a Haikyuu!! Ennek alkalmából részletes elemzést olvashatsz az anime elsõ évadáról az Anime Odyssey blogban!    *****    Ismerd meg az F-Zero sorozatot, a Nintendo legdinamikusabb versenyjáték-szériáját! Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Advent a Mesetárban! Téli és karácsonyi mesék és színezõk várnak! Nézzetek be hozzánk!